Hoe werkt een Pubquiz?

Hoe werkt een Pubquiz?

In het pakket vindt u het script van de avond. Het script helpt de quizmaster om de avond in goede banen te lijden. Daarnaast zijn er antwoordformulieren meegeleverd. Deze dient u vooraf uit te printen. Hoeveel antwoordbladen u nodig heeft is afhankelijk van het aantal teams x het aantal rondes.

De Teams

Een pubquiz kan individueel worden gespeeld, maar veel leuker is vaak als de quiz wordt gespeeld in teams. Bepaal vooraf hoe groot de teams zijn. Mogen de teams zichzelf opgegeven? of delen jullie de groep in kleinere groepjes in? Een teamnaam kan natuurlijk niet ontbreken! Mochten teams dit niet vooraf hebben bedacht, geeft de teams hiervoor dan even de tijd in de introductie.

Spelregels

Een pubquiz draait om gezelligheid, maar om alles in goede banen te leiden is het belangrijk om vooraf na te denken over spelregels die u wilt hanteren tijdens de pubquiz. Mogen deelnemers bijvoorbeeld informatie opzoeken op hun telefoon? of wat wordt er gedaan met onleesbare antwoorden? Zorg ervoor dat de spelregels duidelijk zijn voordat de pubquiz begint en benoem de spelregels bij de introductie van de quiz.

De puntentelling

Waar wordt er in deze pubquiz om gespeeld? Gaat het om de eer? of wilt u punten bij houden? In het pakket wordt een score formulier mee geleverd. Dit bestand helpt u om overzicht te houden over de scores. Er is hierbij uitgegaan dat elk goed antwoord 1 punt oplevert, dit betekent dat de teams per ronde 10 punten kunnen verdienen.

Een leuke toevoeging aan de puntentelling kan zijn om te werken met een joker. Wanneer een team een joker inzet tellen de punten in die ronde dubbel. Belangrijk is dan dat je afspreekt dat het team vooraf moet aangeven dat het een joker wil inzetten. Wanneer u ervoor kiest een puntentelling bij te houden dan is het belangrijk om vooraf te bepalen wie de antwoorden gaat nakijken.

Het kan voor de quizmaster handig zijn om iemand anders voor hem te laten doen, wanneer er veel groepjes zijn. Op deze manier kan de quizmaster zich volledig richten op de deelnemers en zal de avond soepeler verlopen.

Het is ook mogelijk om de groepjes elkaars antwoorden na te laten kijken. Dit kan gedaan worden door de antwoorden na de rondes te bespreken in de groep. Houdt hier wel rekening mee in de tijdsplanning. De ervaring leert dat dit meer tijd kost en soms meer discussie kan opleveren tussen teams.

Terug naar blog